Сучасні системи пожежної сигналізації

Пожежна сигналізація

В даний час всі системи пожежної сигналізації можна умовно розділити на три основні типи – порогова, адресна та адресно-аналогова пожежна сигналізація. Всі типи пожежної сигналізації мають свій набір як достоїнств, так і недоліків.

Порогова пожежна сигналізація заснована на використанні безадресних датчиків різного типу, що мають певний поріг спрацьовування, після досягнення якого датчик подає сигнал небезпеки на центральну панель. Порогова пожежна сигналізація будується за принципом променів, на кожному з яких встановлений ланцюжок безадресних датчиків, при спрацьовуванні будь-якого з яких з'являється сигнал про подію на певному промені, при цьому розташування конкретного датчика невідомо. Достоїнство порогової пожежної сигналізації – низька вартість устаткування, недолік – пізніше інформування про проблему, відсутність контролю стану датчиків і погана локалізація події.

Адресна пожежна сигналізація – більш досконалий варіант захисту від пожежі. В адресної пожежної сигналізації https://caiman.ua/ua/products/alarm/fire використовуються датчики різного типу, що мають власний ідентифікатор і періодично опитувані центральною панеллю. У відповідь на запит датчики можуть передавати інформацію про власний стан і про наявність або відсутність проблем на контрольованій ділянці. Достоїнство адресної пожежної сигналізації – оптимальне співвідношення вартості обладнання та ефективності системи, контроль стану датчиків, недолік – мала оперативність виявлення можливого загоряння.

Адресно-аналогова система пожежної сигналізації найбільш досконала. Варто відразу зазначити, що термін «аналогова» використовується не для визначення технології передачі та обробки даних, а тому, що опитування датчиків в даній системі відбувається безперервно. Основна відмінність адресно-аналогової пожежної сигналізації – те, що вся обробка інформації, одержуваної від датчиків, відбувається на центральній панелі. Датчики передають відомості про температуру, наявності диму, газу та багато іншої інформації, а комп'ютерна система центральної панелі аналізує ці дані і приймає рішення про виникнення позаштатної ситуації. До достоїнств адресно-аналогової системи пожежної сигналізації можна віднести хорошу інформативність сигналів про небезпеку, максимально швидке реагування, постійний контроль стану обладнання, а до недоліків можна віднести тільки вартість обладнання даної системи.