Єгоза – сучасний колючий дріт

Єгоза

Колючий дріт з'явилася в другій половині дев'ятнадцятого століття, і протягом майже ста років його конструкція залишалася практично незмінною. Але часи змінюються, і до кінця двадцятого століття на ринку систем безпеки стали з'являтися розробки, які призвели до появи колючого дроту нового покоління – Єгози. Єгоза – це, по суті, не колючий дріт, а зовсім інше виріб, що виконує функції звичайного колючого дроту, але з більшою ефективністю, і має більш тривалий ресурс використання. Але для простоти розуміння і за звичкою його досі часто називають колючим дротом Єгоза, хоча насправді, крім призначення, у цих виробів небагато спільного.

Звичайний колючий дріт – це одна або дві нитки сталевого дроту, на які намотані відрізки аналогічної дроту меншого перетину, що закінчуються гострими шипами. Існує безліч модифікацій колючого дроту, але суть залишається одна – дріт в якості основи і дротяні шипи як елемент, що відповідає за його захисні властивості. У більшості випадків колючий дріт виготовляється з низьковуглецевого дроту, що не має цинкового або іншого захисного покриття. В даний час виготовлення колючого дроту автоматизовано, він виготовляється на спеціальних верстатах, спеціально розроблених для виробництва колючого дроту. Але в деяких випадках трапляються екземпляри, виготовлені в місцях не дуже віддалених, з відходів канатного виробництва практично вручну – у цьому випадку ні про яку якість колючого дроту мови бути не може.

Єгоза ж виготовляється абсолютно за іншим принципом. На відміну від колючого дроту, https://caiman.ua/ua Єгоза являє собою сталевий дріт, на якій різними способами закріплена ріжуча стрічка з краями специфічного профілю. Шипів, як таких, у Єгози немає – сучасний колючий дріт оснащений низкою своєрідних лез, гострі кути яких спрямовані паралельно основі Єгози. Основою сучасного колючого дроту є високовуглецевий пружинний дріт середнього та великого діаметру, ріжучий стрічка виготовляється з рулонної сталі. В більшості випадків і основа Єгози, і колючо-ріжучий стрічка, захищені від корозії цинковим покриттям. Процес виробництва Єгози практично повністю автоматизований, що дозволяє виготовляти якісний виріб при дотриманні вимог до якості сировини і технології виробництва колючого дроту Єгоза.

Порівняння колючого дроту і Єгози явно не на користь звичайного колючого дроту – Єгоза має більшу міцність, значно довше зберігає свої захисні властивості, цілісність конструкції загородження і зовнішній вигляд, має гарний захист від корозії. Звичайний же колючий дріт швидко іржавіє і має недостатню на сьогоднішній день міцність, щоб ефективно виконувати функції захисту периметра.